Kalıplar ve Kalıp Maçaları Lazer :
Lazer markalama , Kalıp ve kalıp maçaları için çok popüler bir tercihdir. Çok popülerdir çünkü lazer parametreleri dogru kullanıldığında CNC pantografa oranla çok daha yüksek kalitede sonuç alabilirsiniz. Kalıp ve kalıp lokmalarına genelde Logo , metin(text) , çeşitli semboller yada göz numaralaı istenir.
Tahmin Edeceginiz gibi , kalıpların üzerine lazer ile markalama yaparken yazı yada figür ters ( mirror) olarak yapılmalı ki baskıda düz ve dogru olarak okunabilsin .
Mekanik CNC pantograflarının ulaşamadığı en zor noktalara Lazer ile ulaşabilirsiniz
Ne Kadar Bir Derinlik ?
Aksi belirtilmediği sürece Plastik kalıplarında genellikle 0.20 – 0.30 mm kadar bir derinlik en çok tercih edilen bir durumdur. Lazer makinasının gücüne baglı olarak bu derinlik 1 – 1.5 mm ye kadar gidebilir ne varki çok istenen bir durum değildir.Derinlik arttırıldıkça numunenin enjeksiyon kalıbından çıkıp düşmesinde sorun yaşanabilir o nedenle 0.25 – 0.30 mm aralığı uygundur. Lazer kalıpları işlerken aynı yerin üzerinden defalarca belli bir frekans ve güçte geçer. Her bir geçmesinde derinlik biraz artar
Püf Nokta:
Lazer ile kalıplar işlenirken en dikkat edilmesi gereken nokta hatch (Fill) değeridir. Dünya standartı 0.02 mm dir ve en iyi sonucu alırsınız. Ancak kalıbı daha ucuza markalamak yada işi daha çabuk bitirmek için 0.04 yada 0.03 yapılması dogru bir davranış değildir. Markalama uzun sürsede hatch olarak 0.02 mm seçilmelidir.
Kalıplarda Lazerin Avnatajları :
- Lazer ile yapılan işlem sonucunda parlatma yada ilave işlem gerekmez. Çok net bir görüntü verir
- Ekonomiktir. CNC yada dalma erozyona oranla çok düşük bir fiyata yapılır
- Kalıpla bir fiziksel temas olmadığı için min. tesir eder.
Dezavantajı :
Kalıba işlenecek alan çok büyükse ve istenen derinlikde fazla ise o durumda CNC pantograf makinası , Lazer’e oranla daha hızlı ve ekonomik olabilir.
Kullanılan Terimler :
Engraving : Derin Kazıma
Güç , frekans : Lazer set değerleri